Goede nachtrust met Melatonine

Goede nachtrust met Melatonine

Een veel voorkomend slaapprobleem is het feit dat mensen niet slaperig worden. Structuur is ontzettend belangrijk op gebied van een goede nachtrust. Deze structuur zit ‘m in telkens om en nabij dezelfde tijd naar bed gaan en weer opstaan ‘s ochtends. Wie zich aan een vast patroon houdt, wordt vanzelf slaperig een half uur tot een uur voor het slapen gaan. Natuurlijk is dit niet altijd haalbaar, vooral in het weekend kan het wel eens wat later worden door vrijetijdsactiviteiten ‘s avonds.

Hoe kan melatonine helpen?

Het proces van slaperig worden wordt veroorzaakt door het vrijkomen van een hormoon wat geproduceerd wordt in de pijnappelklier, dit hormoon is melatonine. Bij het vallen van de avond tijdens de schemering, kan dit proces al in werking treden. De meeste mensen voelen zich dan ook sneller slaperig tijdens de winteravonden dan zomers, wanneer we meer energie krijgen van het lange daglicht.

Wie een uur voor het slapen gaan geen inspannende dingen meer doet, zoals sporten, maar ook drukke gesprekken voeren, of zelfs iets als puzzelen, wordt als het ware vanzelf slaperig. Het volgen van een voortkabbelend gesprek op TV, of het lezen van lichte lectuur werkt ontspannend.

Melatonine slikken

Mensen die alsnog niet slaperig worden kunnen het naar bed gaan uitstellen, wat niet geheel onlogisch is; je ligt dan immers wakker in bed. In dergelijke gevallen kan het supplement melatonine een uitkomst betekenen. Je neemt een dosering van (meestal) 5 mg een uur voor het naar bed gaan. Je hersenen krijgen het signaal dat de pre-slaapfase inwerking treedt, waardoor je ontspant en slaperig wordt.

Melatonine is er dus om de voorfase een handje te helpen en niet om het woelen in bed tegen te gaan. De bedoeling van melatonine is slaperig en ontspannen naar bed gaan, om vervolgens goed te kunnen slapen.

Meer weten? Bezoek dan Van Dijk vitamines

Share this post