Je kind een beugel?

Je kind een beugel?

Meestal ergens rond groep 7 van de basisschool zie je de eerste kinderen met een beugel verschijnen. En het lijkt wel alsof kinderen tegenwoordig steeds vaker een beugel dragen ten opzichte van zo’n 30 a 40 jaar geleden. Dit lijkt niet alleen zo, dat is ook het geval. Correcties aan de stand van de tanden worden veel sneller aangepakt dan decennia geleden.

Heeft je kind een beugel nodig?

In de meeste gevallen worden beugels vergoed door de zorgverzekeraar. Je kind is met een van de ouders meeverzekerd en afhankelijk van het aantal sterren polis worden de kosten voor de beugel vergoed. Dit kan dus betekenen dat je bijvoorbeeld € 2000 vergoed krijgt, terwijl de offerte bijvoorbeeld € 2500 bedraagt. In dat geval zul je zelf als ouders € 500 nog bijbetalen.

Allereerst kom je bij de orthodontist op intake. Deze zal beoordelen of je kind echt een beugel nodig heeft. Meestal is dit het geval, maar de orthodontist kan ook bepalen dat er nog even gewacht wordt met een beugel, om de werkelijke stand van het gebit af te wachten na het wisselen van het melkgebit. De kiezen die nog moeten doorkomen kunnen de stand van de voortanden nl. ook nog beïnvloeden.

Je kind krijgt een beugel

Sommige tandartsen adviseren daarom te wachten tot ca. 13 a 14 jarige leeftijd voor het nemen van een beugel. Is het zo dat de voortanden bijvoorbeeld een flinke overbite kennen ten opzichte van de onderkaak, dan zal de ortho waarschijnlijk toch al eerder aan een beugel denken, aangezien het wisselen en het krijgen van nieuw kiezen hier weinig invloed op heeft.

Het proces

Allereerst wordt er een mal gemaakt van je kinds gebit. Aan de hand hiervan word er een binnenbeugel gemaakt. Je kind komt ca om de 6 weken op consult, waarbij de ortho het resultaat bekijkt. De beugel wordt dan weer strakker geplaatst, zodat de tanden steeds meer in de juiste positie komen te staan. Afhankelijk van de vorderingen zal er na ca. 1,5 jaar (soms langer) een puntjesbeugel worden geplaatst (dit is meestal het geval, de ‘buitenboordbeugel’ komt minder vaak voor). Uiteraard bespreekt de orthodontist het proces en maakt hij een offerte voor de ouders. Al met al kan het dragen van een beugel een proces betekenen wat zo’n 2 tot 3 jaar kan duren.

Share this post