Natuurlijker leven

Natuurlijker leven

Natuurlijker leven, duurzaamheid en onbespoten biologische producten uit de eigen regio gebruiken: steeds meer mensen keren terug naar de beleving uit hun jeugd en de tijd van onze ouders.

Uit de eigen tuin

Wordt tegenwoordig overal het etiket ‘biologisch’ opgeplakt; in vroegere tijden sprak men niet zozeer over ‘biologisch’ maar at men simpelweg uit de eigen tuin en dus biologisch. Last van bladluis? Dan maakte je zelf brandnetelthee, want daar houden bladluizen niet van. Achter het erf lag een lange groentetuin waar de hele familie praktisch het hele jaar van at. Zo ook bij de buren. Daar zat je dan als kind sperziebonen te knakken en moeders die ondertussen de sperziebonen blancheerde t.b.v. het invries-proces. Het was geen alternatieve lifestyle, voorbehouden aan hogeropgeleiden, nee het was de praktijk van alle dag in een doodgewoon gezin uit de jaren 70.

In vroegere tijden

Gaan we nog verder terug in het dorpsleven, dan komen de herinneringen van vaderskant aan de slachtrituelen van de plaatselijke slager. Op bepaalde dagen was het dan zover en werd er door de slager zelf koeien geslacht. Koeien die eerst nog in de wei stonden. Koeien die op een natuurlijke manier leefden. Vlees? Dat haalde je dus bij de slager.

En toen moest het allemaal anders. Professioneler. Tomaten? Ook onze trostomaten groeien gewoon op steenwol; er komt geen grond aan te pas. Deze professionalisering van gewassenteelt en de veestapel laat steeds meer een kentering zien. Men komt er op terug. Want wie kent tegenwoordig nog de scherpe smaak van radijs waarbij de tranen in de ogen springen? Waterbommen, dat zijn het. De oorspronkelijk smaak van groenten verdwijnt maar al te vaak, omdat groentes vooral op volume worden gekweekt, waardoor zij vaak minder mineralen en vitamine’s bevatten.

Natuurlijker leven

Dat e.e.a. ook anders kan bewijst de website Natuurlijkerleven.eu. Terug naar de oorsprong. Op Natuurlijker leven leest u allerhande tips, bijvoorbeeld hoe u zelf fruit kunt verwerken. Maar ook literatuur over bepaalde levensvisies, voor een stuk verdieping en inspiratie. Bezoek de website voor het eigen maken van voedselverwerking op natuurlijke basis, ontvang tips en doe inspiratie op. U kunt eveneens producten bestellen die het mogelijk maken om zelf producten op natuurlijke basis te bewerken, zoals ontsappers.

De website is een heuse aanrader voor iedereen die vindt dat het ook anders kan. 

Share this post